fél kiló száraz- vagy tarka- vagy vesebab (talán még fehérbab is lehet)

fél kiló csirkemell

fél kiló hagyma

fél kiló paradicsom

bazsalikom (aki szereti)

babérlevél 

bors

aki szereti, csili, vagy erős, vagy édesnemes darált erőspaprika

2 deci vörösbor

Egy nagy serpenyőben, fedő alatt elkezdjük főzni a babot annyi vízben, amennyi ujjnyi vastagon ellepi.

Természetesen előtte sózzuk (1 kiskanál), borsozzuk (ízlés szerint), és a babérlevelet is beleszórjuk (7-8 levelet).

Ha a víz már nem lepi el, akkor pótoljuk. A végére azért aránylag kevés víz legyen rajta!

Fajtától, kortól függően - ha előtte beáztattuk pár órára, akkor 1-1,5-2 óra, ha nem, akkor akár 2-2,5 óra alatt fő meg háromnegyedére. (Szedjünk ki egy szem babot, és kóstoljuk meg, kell-e még főzni! Ne főzzük puhára, maradjon határozottan harapós, de ne kemény!)

Vegyük le a fedőt. Tegyünk bele egy fél vajat, hogy legyen valami zsiradék is rajta. Ezután már kevergessük a serpenyő tartalmát pár percenként.

Nagy lángon beletesszük a felkockázott csirkemellet. Gyorsan kifehéredik, elfő a maradék lé is, ekkor öntsünk rá vörösbort, ha még maradt! (Sör nem való ebbe az ételbe - mottó: amelyik ételbe nem való a bor, abba sört kell locsolni!)

Vegyük közepesre a lángot, negyed óra múlva a maradék lé és a bor leve is elfő. Tegyük bele a felkockázott paradicsomot. Aki szereti, szórhat rá bazsalikomot is - de ne sokat, hagyjuk érvényesülni a bab aromáját! Ha nagyon nem lenne leve, öntsünk rá kevés vizet, hogy éppen látsszon az alján, és tegyük rá a fedőt!

Kb. tíz perc, negyedóra után mehet bele a felkarikázott hagyma is, ami szét fog esni csíkokra. Még kb. 10 perc, negyedóra, és készen is van.

A csilit inkább a paradicsommal együtt, az erős, vagy édes őrölt paprikát bármikor beletehetjük - ezzel kell vigyázni, mert ha kevés a lé, akkor beleszórás után egy perccel vízzel, vagy borral fel kell önteni, hogy ne égjen meg!