fél kiló száraz- vagy tarka- vagy vesebab (talán még fehérbab is lehet)
fél kiló csirkemell
fél kiló hagyma
fél kiló paradicsom
bazsalikom (aki szereti)
babérlevél
só
bors
aki szereti, csili, vagy erős, vagy édesnemes darált erőspaprika
2 deci vörösbor
Egy nagy serpenyőben, fedő alatt elkezdjük főzni a babot annyi vízben, amennyi ujjnyi vastagon ellepi.
Természetesen előtte sózzuk (1 kiskanál), borsozzuk (ízlés szerint), és a babérlevelet is beleszórjuk (7-8 levelet).
Ha a víz már nem lepi el, akkor pótoljuk. A végére azért aránylag kevés víz legyen rajta!
Fajtától, kortól függően - ha előtte beáztattuk pár órára, akkor 1-1,5-2 óra, ha nem, akkor akár 2-2,5 óra alatt fő meg háromnegyedére. (Szedjünk ki egy szem babot, és kóstoljuk meg, kell-e még főzni! Ne főzzük puhára, maradjon határozottan harapós, de ne kemény!)
Vegyük le a fedőt. Tegyünk bele egy fél vajat, hogy legyen valami zsiradék is rajta. Ezután már kevergessük a serpenyő tartalmát pár percenként.
Nagy lángon beletesszük a felkockázott csirkemellet. Gyorsan kifehéredik, elfő a maradék lé is, ekkor öntsünk rá vörösbort, ha még maradt! (Sör nem való ebbe az ételbe - mottó: amelyik ételbe nem való a bor, abba sört kell locsolni!)
Vegyük közepesre a lángot, negyed óra múlva a maradék lé és a bor leve is elfő. Tegyük bele a felkockázott paradicsomot. Aki szereti, szórhat rá bazsalikomot is - de ne sokat, hagyjuk érvényesülni a bab aromáját! Ha nagyon nem lenne leve, öntsünk rá kevés vizet, hogy éppen látsszon az alján, és tegyük rá a fedőt!
Kb. tíz perc, negyedóra után mehet bele a felkarikázott hagyma is, ami szét fog esni csíkokra. Még kb. 10 perc, negyedóra, és készen is van.
A csilit inkább a paradicsommal együtt, az erős, vagy édes őrölt paprikát bármikor beletehetjük - ezzel kell vigyázni, mert ha kevés a lé, akkor beleszórás után egy perccel vízzel, vagy borral fel kell önteni, hogy ne égjen meg!
Utolsó kommentek