1,50 kg burgonya

40 dkg liszt

22 dkg zsír vagy 1,5 olaj

25 dkg vöröshagyma (kb. 4 közepes fej)

3 dl tejföl

A krumplit meghámozta, négybe vágta, S annyi sós vízben megfőzte, amennyi éppen ellepte. Á vizet nem szűrte le mind, hanem összetörte benne nyeles krumplitörövel a puhára főtt burgonyát. Kedvére megsózta, és a lisztet hozzáadagolta. „Csendes lángon”addig kevergetté, amíg jól összeállt, s az edény falától is elvált.

Ezután megtisztította a hagymákat, félbevágva vékonyan felszeletelte, és a zsír vagy olaj fele mennyiségén jól megpiritotta. Félretette.

Alaposan megkente zsírral a palacsintasütőt és egy jókora kanállal (lehet merőkanál is) a krumplis masszából egy nagy adagot a serpenyőbe szaggatott, olajos kanállal szétterítette, hasonlóan a palacsintához, csak kb. egy ujjnyi vastag volt a tésztája. Folymatosan rázogatva megsütötte az alsó felét annyira, hogy épp csak megkapatta, majd átfordította a másik oldalára, azt is csak ilyen enyhén megsütötte. Visszafordította, és a felső félét megkente-megtöltötte a hagymás zsírral. Közben végleg megsült az alsó fele is.

Kiemelte a palacsintasütőből a hagymával töltött „gancalepényt" félbehajtva tányérra tette, tejföllel meglocsolva kínálta. Még ennél is jobb volt, amikor édesanyám a pirított hagymára túrót szórt, úgy hajtotta félbe, tejfölözte meg.