étolaj a sütéshez

2 nagyobb burgonya

2 dkg vaj

1,25 dl szójaszósz

3 evőkanál méz

1,5 kg csirke (egészben)

bors

7 gerezd fokhagyma

1 csokor kakukkfű + 1 evőkanál (apróra vágva)

 A hasábokra vágott krumplit - időnként megforgatva - forró olajban puhára sütjük (kb. 8 perc), majd leitatjuk róla az olajat, és a hűtőben teljesen kihűtjük.

A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. Megolvasztjuk a vajat, elkeverjük a szójaszósszal és a mézzel, majd félretesszük.

A csirkét bedörzsöljük sóval és borssal, a belsejét megtöltjük 4 gerezd összezúzott fokhagymával és a kakukkfűcsokorral, összekötjük a lábait, majd egy sütőedénybe tesszük.

Megkenjük a vajas-mézes szójaszósz-szal, majd 1 órán át sütjük, közben 2-3-szor meglocsoljuk és átkenjük a szósszal. Mielőtt felvágnánk. 10 percet pihentetjük.

Az olajat újra felforrósítjuk, a burgonyát több adagban ropogósra sütjük benne (2 perc), majd még melegen összeforgatjuk az apróra vágott kakukkfűvel és a maradék fokhagymával, és ízlés szerint sózzuk.

A csirkét felszeleteljük, és a sült burgonyával, valamint a kisült szafttal tálaljuk.