20-25 dkg aszalt szilva

25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja

3 dl tejföl

1 csokor zöldhagyma (vagy 1 kis fej hajszálvékonyra vágott vöröshagyma)

5 dkg sós mandula vagy mogyoró (vagy mandula és 1 mokkáskanál só)

törött bors és só ízlés szerint

salátalevelek 

Az aszalt szilvát előző este megmossuk, és meleg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, kimagozzuk, majd vékony csíkokra vagdaljuk. Ugyancsak vékony csíkokra metéljük a füstölt sonkát, a zöldhagymát pedig szárával együtt felkarikázzuk. A sós mandulát megdaráljuk és belekeverjük a tejfölbe. Sóval, borssal fűszerezzük, majd az egészet összekeverjük. Az előzőleg jól behűtött salátát megmosott és megszárított salátalevelekre tálaljuk. Tálalás előtt akár 2 nappal is elkészíthetjük, minél jobban összeérnek az ízek, annál jobb lesz.