60 dkg pulykamellfiié

10 dkg pulykamáj (csirkemáj is lehet) 1

nagy főtt tojás

20 dkg darált pulyka felső-combfilé

1 tojás

őrölt fehér bors

1 mokkáskanál piros-paprika

6-8 vékony szelet húsos főtt füstölt szalonna (sliced bacon)

0,5 dl olaj

10 kicsi vöröshagyma

1-1 kisebb paradicsom és zöldpaprika

1 nagy gerezd fokhagyma

1-2 evőkanál olaj

20 dkg csiperkegomba

10 dkg gyöngyhagyma (konzerv is lehet)

3-4 dkg vaj

1 kis pohár (150 gramm) tejföl

1,5 dl főzőtejszín

1 púpozott evőkanál finomliszt

A pulykamellet a rostjaira merőlegesen 4 nagy szeletre vágjuk, kisujjnyi vastagra, téglalap alakúra kiverjük.


A májat és a főtt tojást kis kockákra vágjuk, a darált hússal, a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával fűszerezzük. A kiterített húsra vékony szalonnaszeleteket fektetünk, a májas masszát egy vastagabb csíkban közepére halmozzuk. Fölcsavarjuk, hústűvel összetűzzük vagy spárgával megkötözzük.

Az olajat egy lábasban megforrósítjuk, a hústekercseket körös-körül megpirítjuk benne. Lecsöpögtetve kiemeljük. 2 kicsi vöröshagymát megtisztítunk, finomra vágjuk, a hús visszamaradó zsírjában megfuttatjuk. Pirospaprikával meghintjük, egy kevés vízzel fölöntjük. A fölaprított paprikát és paradicsomot hozzáadjuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, megsózzuk. A tekercseket ebbe a pörköltalapba fektetjük, annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi, majd lefödve 30-35 perc alatt puhára pároljuk.


Amíg a hús készül, a maradék vöröshagymát megtisztítjuk, 1 kisebb tepsibe vagy tűzálló tálba rakjuk. Enyhén megsózuk, esetleg megborsozzuk, 1-2 evőkanál olajjal összeforgatjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 35-40 perc alatt megsütjük. A gombát kockákra vágjuk, a gyöngyhagymával külön-külön olvasztott vajon megpirítjuk.