60 dkg pulykamellfiié
10 dkg pulykamáj (csirkemáj is lehet) 1
nagy főtt tojás
20 dkg darált pulyka felső-combfilé
1 tojás
só
őrölt fehér bors
1 mokkáskanál piros-paprika
6-8 vékony szelet húsos főtt füstölt szalonna (sliced bacon)
0,5 dl olaj
10 kicsi vöröshagyma
1-1 kisebb paradicsom és zöldpaprika
1 nagy gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olaj
20 dkg csiperkegomba
10 dkg gyöngyhagyma (konzerv is lehet)
3-4 dkg vaj
1 kis pohár (150 gramm) tejföl
1,5 dl főzőtejszín
1 púpozott evőkanál finomliszt
A pulykamellet a rostjaira merőlegesen 4 nagy szeletre vágjuk, kisujjnyi vastagra, téglalap alakúra kiverjük.
A májat és a főtt tojást kis kockákra vágjuk, a darált hússal, a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával fűszerezzük. A kiterített húsra vékony szalonnaszeleteket fektetünk, a májas masszát egy vastagabb csíkban közepére halmozzuk. Fölcsavarjuk, hústűvel összetűzzük vagy spárgával megkötözzük.
Az olajat egy lábasban megforrósítjuk, a hústekercseket körös-körül megpirítjuk benne. Lecsöpögtetve kiemeljük. 2 kicsi vöröshagymát megtisztítunk, finomra vágjuk, a hús visszamaradó zsírjában megfuttatjuk. Pirospaprikával meghintjük, egy kevés vízzel fölöntjük. A fölaprított paprikát és paradicsomot hozzáadjuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, megsózzuk. A tekercseket ebbe a pörköltalapba fektetjük, annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi, majd lefödve 30-35 perc alatt puhára pároljuk.
Amíg a hús készül, a maradék vöröshagymát megtisztítjuk, 1 kisebb tepsibe vagy tűzálló tálba rakjuk. Enyhén megsózuk, esetleg megborsozzuk, 1-2 evőkanál olajjal összeforgatjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 35-40 perc alatt megsütjük. A gombát kockákra vágjuk, a gyöngyhagymával külön-külön olvasztott vajon megpirítjuk.
Utolsó kommentek