60 dkg pulykamellfié
10 dkg füstölt szalonna
só
1 kg burgonya
2 vöröshagyma
4-4 zöldpaprika (tévépaprika) és paradicsom
4 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika
1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
A pulykamellet a rostjaira merőlegesen 8 egyforma szeletre vágjuk, és kissé kiverjük, széleit bevágjuk. Minden szeletbe 4-4 lyukakat vágunk kiskéssel, és ezen bújtatunk át 2-2 vékony szalonnacsíkot. A hússzeleteket besózva, félrerakjuk, de még jobb, ha hirtelen elősütjük.
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozva nem túl vékony karikákra vágjuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a paradicsomok szárát kimetsszük. A hagymát félfőre (félkarikákra) vágjuk, egy lábasban, az olajon megfuttatjuk. A paprikát meg a paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk, a hagymára dobjuk, nagy lángon 4-5 percig pirítjuk. Megsózzuk, a pirospaprikával meghintjük, a cseresznyepaprikakrémmel „tüzesítjük”, és a tejföllel simára kevert lisztet hozzáadjuk 2-3 percig forraljuk.
A burgonyát egyenletesen egy tepsi közepére terítjük, a tejfölös lecsót ráöntjük, és a tűzdelt pulykát - amit elő is süthetünk - rárakjuk. Előmelegített sütőben nagy lánggal (200 °C) légkeveréses sütőben 180 °C) 15-20 percig sütjük.
Utolsó kommentek