1 kb. 1,5 kg-os ponty

1 fej vöröshagyma

1 zöldpaprika,

1 paradicsom

fél citrom

1 dl tejföl

késhegynyi őrölt tárkony

1 evőkanál pirospaprika

10 szem fekete bors

késhegynyi fehér bors

2 babérlevél

1 halászlékocka

1 dl száraz fehérbor

A karikára vágott vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot a szemes borssal, a babérlevéllel és a hal farokrészével egy liter vízben 20 percig főzzük. A megtisztított halat legalább hat szeletre vágjuk, és besózzuk. A zöldségeket és a farokrészt szitán áttörjük. A halszeleteket, a fejet és a belsőségeket lábasba rakjuk, az átpasszírozott levet ráöntjük. Felengedjük annyi vízzel, hogy a halat éppen ellepje. Hozzáadjuk a bort, a halászlékockát. Beletesszük a meghámozott és karikára vágott citromot, majd a pirospaprikával (édes vagy erős), kevés sóval, a fehér borssal és a tárkonnyal fűszerezzük. Takaréklángon 20-25 percig főzzük. Belekeverjük a tejfölt, s ha még szükséges, fűszerezzük. Tálalás előtt még egyet forralunk rajta. Friss fehér kenyérrel és száraz fehérborral kitűnő eledel.